”Hvad har en centrifuge fra Bayern at gøre med din hverdag?"
Man finder dem i næsten hver husholdning: Ting, der direkte eller indirekte er produceret ved hjælp af industricentrifuger, såkaldte dekantercentrifuger eller separatorer. For det meste arbejder disse maskiner i det skjulte. Men i hverdagen indtager de en nøgleposition.
En af de internationalt førende virksomheder indenfor denne maskinteknologi er Flottweg. Med rødder i München har virksomheden i efterhånden 75 år haft hjemsted i det niederbayerske Vilsbiburg.
Det hele startede i 1911. I den nordlige del af München byggede en ung tekniknørd ved navn Gustav Otto i første omgang flymaskiner.
Han var søn af Nicolaus Otto, opfinderen af Otto motoren. I 1916 fusionerer "Gustav Otto Flugmaschinen-Werke“ til "Bayerische Flugzeugwerke“, hvilket anses som den officielle grundlæggelse af "Bayerische Motorenwerke“ BMW.
Derefter lancerede Otto en cykel med hjælpemotor. Med 2 hk var man dengang "Flott auf dem Weg" ("på vej med stor fart") – og således opstod firmanavnet "Flottweg".
”Flottweg Motoren-Werke” bliver det nye navn da Dr. Georg Bruckmeyer køber selskabet i 1932.
I de urolige tider under 2. verdenskrig flyttede virksomheden til Niederbayern. På dette tidspunkt blev der ud over motorcykler også produceret præcisionskomponenter til tyske jagerfly. Med flytningen ville man undgå bombardementerne i München.
Efter 2. verdenskrig var det forbudt for tyske virksomheder at producere krigsvigtigt rustningsudstyr som motorcykler eller fly. Man blev altså nødt til at finde på noget nyt.
Først forsøgte man sig med diverse forbrugsvarer som knapper og gryder, senere med aluminiumstænger og -tavler, der erstattede de blyholdige fastgørelsesunderlag i trykkerierne.
Navnlig underleverandørerne til bogtrykkerierne klarede sig godt, men trykketeknikken var i gang med at skifte til offset. I jagten efter nye produkter fik man ideen med centrifuger, navnlig fordi en konstruktør i firmaet allerede tidligere havde udviklet den slags maskiner hos et andet firma. Alle de penge, der blev tjent ved salg af steger og tavler, blev investeret i den horisontale centrifuge, også kaldet dekanter.
Siden 1950'erne konstruerer og producerer Flottweg dekantercentrifuger udelukkende i Vilsbiburg. Dekantercentrifugen (også kaldet dekanter) er både med hensyn til antal og markedsvolumen en af de mest populære centrifuger.
I offentligheden kender kun få disse maskiner. Uanset, om man om morgenen henter en kop kaffe fra kaffeautomaten, over middag drypper en smule olivenolie på sin salat, eller om aftenen åbner en øl: Mange hverdagsting produceres ved hjælp af disse vidundermaskiner. Også i mange processer inden for kemi og miljø indtager industricentrifuger en nøgleposition. Senest når man trykker på knappen på toilettet, er der stor sandsynlighed for, at indholdet skyller gennem centrifugen i et rensningsanlæg.
Når man tænker på centrifuger, tænker mange først og fremmest på medicinske laboratorier, på små roterende maskiner, der f.eks. adskiller blodplasma i reagensglas. De store industricentrifuger er konstrueret efter samme grundprincip. Dog adskilles der i disse maskiner løbende flere tusinde liter væsker og faste stoffer.
Fra Niederbayern ud i verden: Dekantercentrifuger fra Flottweg er sande globetrottere. Fra Australien til Zambia arbejder disse maskiner i næsten alle verdens lande; man finder dem f.eks. på skibe, under jorden i store dybder eller i over 3.000 meters højde i Peru.
Og det er de over 1.000 medarbejdere, der med et smil kalder sig selv for "Flottwegler", ganske stolte over. Også efter 75 år har virksomheden store planer for fremtiden. I Vilsbiburg har man netop indviet fabrik nummer to...